Vruchtgebruik van een erfenis
Wanneer de erfenis is geregeld in een vruchtgebruiktestament, dan krijgen de kinderen ‘bloot eigendom’ van een erfenis. Zij zijn op papier eigenaar, maar hebben in praktische zin geen bezit. Het gebruik van hun kindsdeel valt toe aan de langstlevende partner. Zo plukt de partner na een overlijden letterlijk de vruchten van het bezit. Is een woning onderdeel van de nalatenschap, dan mag de partner hier blijven wonen. De partner ontvangt ook de rente van een bankrekening blijft gebruik maken van alle onderdelen van de erfenis, zolang als hij of zij in leven blijft. Pas daarna vervalt de erfenis aan de kinderen of andere rechthebbenden.
Voordeel van vruchtgebruik
Wanneer het vruchtgebruik ten einde komt, bijvoorbeeld doordat de langstlevende partner overlijdt, dan krijgen de kinderen direct het volle eigendom van de gehele erfenis. Over de waardevermeerdering van de erfenis in de periode tussen het overlijden van beide partners zijn de kinderen geen erfbelasting verschuldigd.
Nadeel van vruchtgebruik
Het gebruik van een erfenis brengt verschillende plichten met zich mee. De langstlevende partner dient bijvoorbeeld goed te zorgen voor de woning, spaargelden en andere delen van de nalatenschap. Gebeurt dit niet, dan is het zaak advies in te winnen bij een specialist in erfrecht, zoals Willems van Bladel advocaten.
Op het moment dat de vruchtgebruiker de eigen woning of een erfstuk wil verkopen, of een extra hypotheek wil afsluiten, dan heeft de langstlevende de medewerking van de kinderen nodig. Dit kan tot problemen leiden als de verhoudingen niet zo goed zijn.
Meer informatie
Willems van Bladel advocaten zijn gespecialiseerd in erfenissen. Bij conflicten in de familie over het vruchtgebruik van een erfenis, kunt u contact opnemen met ons. Wij geven advies en helpen u onenigheden juridisch in goede banen te leiden.